Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Apelsinkyckling med savoykåldolmar

12 portioner
Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen

12 kycklingfiléer
4 apelsiner
2 dl vatten
1/2 dl socker
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning

Gör så här:
Tvätta apelsinerna och skär strimlor med citrusjärn. Pressa saften ur apelsinerna och spar till såsen.
Koka skalstrimlorna i vattnet och sockret i ca 5 minuter och låt dem svalna i lagen.
Separera dem och lägg dem i kyl på bakplåtspapper fram till festdagen.
Salta och peppra kycklingfiléerna.
Bryn dem i smöret tills de fått fin färg.
Lägg dem sedan i en smord långpanna.
Täck med aluminiumfolie och förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Sätt ugnen på 200°.
Fördela apelsinstrimlorna på kycklingfiléerna och stek kycklingen i ca 10 min med folien på och därefter 10 minuter ytterligare utan folie.
Servera med apelsinsåsen och kåldolmarna.

Apelsinsås
Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen

4 finhackade schalottenlökar
1 tsk vitpeppar
5 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong av tärning
Rivet skal av två apelsiner
4 msk apelsinjuicekoncentrat
2 dl Madeira
Saften av fyra pressade apelsiner
4 msk kalvfond
2 msk soja
25 gr smör
Salt, socker och svartpeppar

Gör så här:
Fräs lök och vitpeppar i smör utan att löken tar färg.
Strö över mjölet och späd med buljong.
Tillsätt apelsinskal, apelsinjuicekoncentrat, Madeira, saften av de pressade apelsinerna samt kalvfond och soja.
Låt såsen småkoka i ca 15 minuter och sila den sedan.
Smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt såsen svalna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Värm upp såsen och vispa ner smöret klickvis. Servera tillsammans med kyckling och kåldolmar.

Savoykåldolmar
Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen

12 stora eller 24 mindre blad savoykål
25 gr smör till stekning
6 finhackade schalottenlökar
4,5 dl avorioris
4 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 finhackad gul paprika
2 finhackade röda paprikor
2 dl riven parmesanost
Salt och peppar
25 gr smält smör

Gör så här:
Fräs den finhackade löken och avorioriset i ca 5 minuter.
Tillsätt hälften av vattnet och smula i buljongtärningarna.
Låt småkoka under lock tills det mesta av vattnet kokat in.
Tillsätt resten av vattnet och paprikan och låt koka tills vattnet kokat in.
Rör ner den rivna parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
Tunna av mittsträngarna på kålbladen och lägg dem i en stor kastrull med kokande saltat vatten. Förväll bladen i ca 3-5 minuter.
Häll av vattnet och lägg bladen i iskallt vatten och låt dem sedan rinna av väl.
Fördela risotton på kålbladen och rulla ihop till kåldolmar. Lägg dem med skarvarna nedåt, tätt intill varandra på en smord långpanna. Täck med aluminiumfolie och förvara i kyl fram till festdagen.
Låt svalna och förvara övertäckt i kyl fram till
Blanda lök, svamp, olja, salt och peppar.

På festdagen:
Tag fram kåldolmarna och låt dem bli rumsvarma. Pensla med smält smör och värm under folie i 200° i 20 minuter tillsammans med kycklingen. Servera med kyckling och apelsinsås.


Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Efterrätter recept: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: