Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Pocherad bergtunga med kräft-och svartrotsfräs, grön sparris, chablissås och smörslungad dillpotatis

12 portioner

Kan förberedas 1-2 dagar innan festdagen, fisken bör ej förberedas tidigare än dagen innan.

12 filéer bergtunga (eller annan plattfisk)
salt och vitpeppar
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2 msk Bongs hummerfond
2 tsk salt

Gör så här:
Salta och peppra fiskfiléerna.
Rulla ihop dem och fäst med tandpetare.
Förvara i lufttätt i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Tag fram fisken ur kylen ca en halvtimme innan servering.
Koka upp vin, vatten, hummerfond och salt i en traktörpanna eller en vid gryta.
Lägg i fiskrulladerna och låt småkoka tills de är vita och fasta i köttet, ca 10-12 minuter beroende på storlek. Ta ur tandpetarna och servera tillsammans med chablissås, grön sparris, kräft- och svartrotsfräs samt potatis

Chablissås
Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen

2 gula lökar
25 g smör
3 dl chablis (eller annat torrt vitt vin)
4 dl vatten
1,5 msk Bongs fiskfond
6 dl vispgrädde
ljus maizenaredning
salt och vitpeppar

Gör så här:
Finhacka löken och fräs den i hälften av smöret utan att den tar färg.
Tillsätt vin, vatten och buljong och låt koka i ca 10 minuter.
Sila ifrån löken, vispa ner grädden i såsen och låt småkoka i ca 20 minuter.
Red av såsen med maizena redningen och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mera vin.
Låt såsen svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Värm upp såsen strax innan servering och vispa ner den återstående smörklicken.

Kräft-och svartrotsfräs

Kan förberedas 1-2 dagar innan festdagen

1 kg svartrötter
300g kräftstjärtar
1 dl finhackad dill
25 g smör
salt

Gör så här:
Skala svartrötterna och skär dem i korta strimlor.
Förvara luftätt i lättsaltat vatten fram till festdagen.

På festdagen:
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i svartrotsstrimlorna.
Koka dem knappt mjuka och häll sedan av vattnet.
Tag undan ca 1/3 av kräftstjärtarna till garnering och dela resten på längden.
Fräs upp svartrötter, kräftstjärtar och hackad dill i smöret strax innan servering.
Servera tillsammans med den pocherade bergtungan.

Smörslungad dillpotatis

Kan förberedas 1-2 dagar innan festdagen

3 kg potatis av en fast sort
6 stjälkar färsk dill
1/2 dl grovhackad färsk dill
25 g smör
salt och peppar

Skala potatisen och förvara i lättsaltat vatten i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Koka potatisen tillsammans med dillstjälkarna.
Slå av vatten och dillstjälkar, klicka ner smöret i potatiskastrullen och slunga runt tills potatisen är täckt av smöret. Strö över finhackad färsk dill och servera tillsammans med fisken.



Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Efterrätter recept: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: