
Crème saint Germain
Förbereds 2-4 dagar innan festdagen
750g djupfrysta gröna ärter
3 små finrivna lökar
1,8 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
3 tsk torkad salvia
50 g smör eller margarin
6 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
salt och peppar
4-6 dl mousserande vitt vin
Garnering
1,5 dl vispad grädde
finriven pepparrot, färsk eller på tub
Gör så här:
Tina ärterna och låt vattnet koka upp.
Häll ner ärterna i vattnet tillsammans med den rivna löken, buljongtärningarna och salvian, och låt koka i 3-4 minuter.
Sila över buljongen till en annan kastrull och kör ärter och lök i mixer eller matberedare till en slät puré.
Häll tillbaka purén i buljongen och låt koka upp.
Arbeta ihop smör/margarin och mjöl, och smula ner blandningen i den kokande soppan.
Vispa så att den blir jämn och simmig. Blanda mjölk och grädde och vispa ner blandningen i soppan.
Smaka av med salt och peppar.
Låt soppan svalna. Förvara lufttätt i kyl över natten.
På festdagen
Värm upp soppan i en stor tjockbottnad kastrull.
Rör ner vinet strax innan servering.
Vispa grädden och tillsätt finriven pepparrot efter smak.
Fördela soppan i varma tallrikar, och lägg i en klick pepparrotsgrädde
|