Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Fläskfilémedaljonger

Förbereds en till två dagar innan festdagen

12 portioner

4 fläskfiléer
½ dl vetemjöl
smör till stekning
salt och peppar

Gör så här:
Putsa filéerna, skär dem i ca 4 cm tjocka skivor och platta ut dem något.
Torka medaljongerna med hushållspapper och vänd dem i mjöl.
Bryn dem runt om och placera dem därefter på välsmort ugnsfast fat, eller i långpanna.

Förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Tag fram köttet och låt det bli rumstempererat.
Efterstek i ugn i 225 grader i ca 15 minuter.

Tillbehör
Ädelostsås, gelésås, klyftpotatis och petits pois (små gröna ärter)

Potatisgratäng med smak av citrus
Förbereds 2-4 dagar innan festdagen

12 portioner

2,5 kg potatis
2 gula lökar
5 finhackade vitlökar
8,25 dl grädde
5 dl mjölk
3 tsk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk torkad rosmarin
rivet skal av 2 citroner
2 dl riven smakrik ost

Gör så här:
Skala potatisen och löken och skiva tunt.
Lägg potatis, lök och vitlök i en stor, tjockbottnad kastrull.
Blanda mjölk och grädde och tillsätt hälften av gräddblandningen.
Låt alltsammans koka upp och sänk därefter värmen så att det småkokar, Rör om ofta.
Låt nästan all vätska koka in och tillsätt därefter resten av gräddblandningen, lite i taget.
Låt småkoka tills potatisen är mjuk, men med lite tuggmotstånd.
Stöt salt, peppar och rosmarin i mortel och rör ner i potatisen tillsammans med det rivna citronskalet.
Smaka av och tillsätt ev ytterligare salt och peppar.
Förvara potatisen övertäckt i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Fördela potatisen i välsmorda ugnsfasta portionsformar, eller i större gratängformar.
Fördela den rivna osten över gratängen och gratinera i 225 grader i 15 minuter.

Rosmarinsky
1,5 liter kalvbuljong (gjord på konc fond)
3 msk torkad rosmarin
2 msk balsamvinäger
ev. brun maizenaredning

Gör så här:
Häll fonden och vinägern i en kastrull och lägg i rosmarin. Sjud i 30-45 minuter.
Sila av rosmarinen och red eventuellt skyn litegrann till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Värm upp skyn i kastrull och servera.

Honungsglacerade grönsaker
800g rotselleri
500g haricots verts
1 dl flytande honung
salt

Gör så här:
Skala och strimla rotsellerin till samma tjocklek som haricots verts.
Förvara dem lufttätt i lättsaltat vatten fram till festdagen.

På festdagen
Häll av vattnet av rotsellerin och blanda den med haricots verts.
Häll upp grönsakerna i en stor välsmord ugnsfast form och stek i ugn i 225 grader i 15 minuter.
Tag ut grönsakerna, häll över honungen och blanda om. Salta lätt och servera.


Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Efterrätter recept: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: