Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker

12 portioner

Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen

3 fläskfiléer
salt och peppar

Marinad
6 apelsiner
6 pressade vitlöksklyftor
3 tsk grovmalen svartpeppar
1 dl balsamvinäger
6 sockerbitar

Till såsen:
25g smör
6 dl grädde
ljus maizenaredning
1 dl finhackad färsk timjan

Gör så här:
Börja med marinaden:
Tvätta apelsinerna noggrant, riv skalen och pressa ur saften ur apelsinerna.
Blanda skal och saft med resten av ingredienserna till marinaden.
Rör tills sockret smält och låt sedan marinaden dra i ca 15 minuter
Sila därefter bort skalen.

Sätt ugnen på 200 grader
Putsa fläskfiléerna och salta och peppra.
Bryn dem runt om i stekpanna och lägg den därefter i smord, ugnssäker form.
Efterstek i ugn i 15 minuter.

Låt filéerna ligga kvar tillsammans med stekskyn i formen och häll marinaden över de varma fläskfiléerna.
Låt dem ligga och kallna i marinaden, vänd dem då och då, och ös dem med marinaden så att de tar smak.
Tag upp de kalla filéerna ur marinaden och linda in dem i folie.
Förvara i kyl fram till festdagen.

Sila marinaden och koka upp tillsammans med smöret och grädden.
Låt såsen koka ihop något i ca 10 –15 minuter och red av den med maizenaredningen.

Låt svalna och förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Värm upp såsen i kastrull och vispa ner finhackad timjan strax innan servering.

Getostgratinerade grönsaker
12 portioner
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen

8 paprikor i olika färger
600g fryst broccoli i buketter
3 msk olivolja
salt och peppar
600 g getost (chévre)

Gör så här:
Kärna ur och strimla paprikorna
Tina broccolibuketterna, skölj dem försiktigt och låt dem rinna av ordentligt.
Blanda paprika och broccoli, ringla över oljan, salta och peppra och blanda försiktigt om alltsammans.
Förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
Skär bort kanterna på osten och skär den i mindre bitar.
Smula ner den i en plastpåse, knyt om ordentligt och förvara i kyl fram till festdagen

På festdagen
Häll ut grönsakerna i en långpanna och stek dem i ugn i 200 grader i ca 10 minuter, eller tills de börjar bli mjuka.
Rör om och strö över den smulade getosten.
Låt gratinera i ca 10-15 minuter, eller tills osten börjat smälta och fått fin färg.
Servera genast.


Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Efterrätter recept: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: