Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller

12 port
Kan förberedas 2 dagar innan festdagen

Rådjurssadel:
2 kg rådjurssadel

Marinad:
4 dl rött vin
1 dl matolja
2 tsk grovmalen svartpeppar
10 krossade enbär
4 finhackade schalottenlökar

Till stekning:
salt
peppar
50 gram smör
1 kalvbuljongtärning
1/2 liter vatten

Gör så här:
Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden
Sätt ugnen på 175 grader
Putsa rådjurssadeln från hinnor och senor och lägg i kraftiga plastpåsar.
Häll över marinaden och knyt åt ordentligt.
Låt marinera i ett dygn.
Vänd då och då så att köttet blir marinerat runt om.

Häll av marinaden (spara den till såsen!) och svep in rådjurssadeln i folie.
Förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Torka av sadeln och salta och peppra den.
Skär ca en centimeter djupa skåror tätt intill benet på båda sidor.
Bred smör i skårorna.
Lägg sadeln i en ugnsfast form och stick in en köttermometer så att dess spets hamnar i mitten av ena sidan.
Lös upp buljongtärningen i vattnet.
Stek sadeln mitt i ugnen i ca 40-60 minuter beroende på storlek. Vid 70 grader är köttet rosa, vid 75 är det genomstekt.
När köttet har stekts i ca 20 minuter häller du på buljong så att botten av formen är täckt.
Ös då och då med mer buljong.
Låt den färdigstekta sadeln vila under folie i ca 15 minuter innan den skivas upp.

Tranchering:
Skär loss filéerna tätt efter benet runtom. Skär i tunna skivor.

Körsbärssås
12 port
Förberedas dagen innan festdagen

Den tillvaratagna marinaden
6 dl vatten
2 tärning kalvbuljong
2 dl rött vin
2 dl körsbärssylt
Mörk maizenaredning

Till uppvärmningen:
25 gram smör
1 dl körsbärssylt

Gör så här:
Koka upp marinaden och tillsätt vatten, buljongtärningar och vin.
Låt småkoka i ca 20 minuter.
Sila såsen och rör ner körsbärssylten.
Red av såsen med maizena.
Smaka av med salt och peppar.
Låt svalna och förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Värm upp såsen och rör ner sylten.
Tillsätt smöret klickvis.
Servera tillsammans med rådjurssadeln.

Smörstekta kantareller
12 port
Görs iordning på festdagen

1 liter färska kantareller eller 4 dl konserverade.
1 finhackad gul lök
Smör
Salt och peppar

På festdagen:
Fräs svamp och lök i ca 5 minuter.
Servera tillsammans med rådjurssadeln och körsbärssåsen .

Tillbehör:
3 kg kokt potatis
1 kg blandade ugnsstekta eller lättkokta grönsaker, t ex morot, selleri, körsbärstomater...


Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Efterrätter recept: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: