Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis med rosmarin

Baconlindad oxfilé
12 portioner

Förbereds 1-2 dagar innan festdagen

12 skivor oxfilé, ca 3-4 cm tjocka
12 skivor bacon
salt och peppar
steksnöre

Gör så här:
Putsa oxfilén/filéerna och linda en baconskiva runt varje filébit.
Knyt ett steksnöre ganska hårt runt varje bit.
Salta och peppra lätt på ovan-och undersidorna.
Bryn köttet runt om i het panna i smör, max 3 åt gången ca 1 minut per sida och litegrann runt om.
Placera det brynta köttet i smörad ugnsfast form, täck med folie och förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Efterstek köttet i 225 grader i ca 10- 12 minuter. (köttet är rosa vid 10-12 minuter och genomstekt vid ca 12-14 minuter, beroende på tjocklek)

Pepparsås
12 portioner

Görs två till tre dagar innan festdagen

4 schalottenlökar
50 g smör eller margarin
2 msk hel rosépeppar
2 msk hel grönpeppar (torkad, ej i lag)
1 msk grovmalen svartpeppar
8 dl vatten
2 tärningar kalvbuljong
5 dl halvtorr sherry
1 msk kinesisk soya
2 tsk socker
mörk maizena redning
salt och socker

Gör så här:
Finhacka löken och fräs den i smöret tillsammans med svartpepparen i ca 5 minuter utan att den tar färg.
Stöt rosé- och grönpepparen väl och tillsätt den tillsammans med vattnet, buljongtärningarna och 3 dl av sherryn.
Låt koka upp och småkoka sedan i 15 minuter.
Sila ifrån lök och peppar och tillsätt socker, soya och resten av sherryn.
Red såsen med mörk maizena och smaka av med salt och ev, mer socker.
Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Värm upp såsen strax innan servering. Vispa eventuellt ner en matsked smör för att få en blankare sås.

Rödlöksmarmelad
12 portioner

Förbereds två till tre dagar innan festdagen

50 g smör eller margarin
6 stora rödlökar
1,5 dl honung
1 dl rödvinsvinäger

Gör så här:
Skiva rödlöken så tunt som möjligt och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg, ca 7 minuter.
Tillsätt honung och vinäger och låt alltsammans småputtra i ca en halvtimme, tills konsistensen blir som marmelad.
Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Tag fram marmeladen ur kylen och låt den bli rumsvarm. Rör om kraftigt innan servering.

Rödvinskokta Haricots verts
12 portioner

Förbereds dagen innan festdagen

1 kg frysta haricots verts
4 dl rött vin
salt och peppar

Gör så här:
Tina haricot vertsen i kallt lättsaltat vatten och förvara så i kyl frams.
till festdagen.

På festdagen:
Koka upp rödvinet med lite salt och peppar. Låt bönorna rinna av och lägg ner dem i det kokande vinet. Låt dem koka med under omrörning i ca 2 minuter. Häll av vinet och servera.

Ugnsstekt potatis
12 portioner

Förbereds en till två dagar innan festdagen

Ca 3 kilo potatis
5-10 kvistar färsk rosmarin
3 msk god olja
salt och peppar

Gör så här:
Skala potatisen och skär den i små tärningar, ca 12 mm.
Förvara tärningarna i lättsaltat vatten i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Häll av vattnet från potatisen och låt den rinna av.
Blanda i oljan och rör om ordentligt
Häll ut den potatisen i långpanna med bakplåtspapper.
Repa av bladen från rosmarinkvistarna och stöt dem lätt i mortel innan de blandas ner i potatisen.
Stek i ugnen i 225 grader ca 15 minuter (samtidigt som köttet)


Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Efterrätter recept: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: