Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis med rosmarin
Baconlindad oxfilé
12 portioner
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen
12 skivor oxfilé, ca 3-4 cm tjocka
12 skivor bacon
salt och peppar
steksnöre
Gör så här:
Putsa oxfilén/filéerna och linda en baconskiva runt varje filébit.
Knyt ett steksnöre ganska hårt runt varje bit.
Salta och peppra lätt på ovan-och undersidorna.
Bryn köttet runt om i het panna i smör, max 3 åt gången ca 1 minut per sida och litegrann runt om.
Placera det brynta köttet i smörad ugnsfast form, täck med folie och förvara i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Efterstek köttet i 225 grader i ca 10- 12 minuter. (köttet är rosa vid 10-12 minuter och genomstekt vid ca 12-14 minuter, beroende på tjocklek)
Pepparsås
12 portioner
Görs två till tre dagar innan festdagen
4 schalottenlökar
50 g smör eller margarin
2 msk hel rosépeppar
2 msk hel grönpeppar (torkad, ej i lag)
1 msk grovmalen svartpeppar
8 dl vatten
2 tärningar kalvbuljong
5 dl halvtorr sherry
1 msk kinesisk soya
2 tsk socker
mörk maizena redning
salt och socker
Gör så här:
Finhacka löken och fräs den i smöret tillsammans med svartpepparen i ca 5 minuter utan att den tar färg.
Stöt rosé- och grönpepparen väl och tillsätt den tillsammans med vattnet, buljongtärningarna och 3 dl av sherryn.
Låt koka upp och småkoka sedan i 15 minuter.
Sila ifrån lök och peppar och tillsätt socker, soya och resten av sherryn.
Red såsen med mörk maizena och smaka av med salt och ev, mer socker.
Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Värm upp såsen strax innan servering. Vispa eventuellt ner en matsked smör för att få en blankare sås.
Rödlöksmarmelad
12 portioner
Förbereds två till tre dagar innan festdagen
50 g smör eller margarin
6 stora rödlökar
1,5 dl honung
1 dl rödvinsvinäger
Gör så här:
Skiva rödlöken så tunt som möjligt och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg, ca 7 minuter.
Tillsätt honung och vinäger och låt alltsammans småputtra i ca en halvtimme, tills konsistensen blir som marmelad.
Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Tag fram marmeladen ur kylen och låt den bli rumsvarm. Rör om kraftigt innan servering.
Rödvinskokta Haricots verts
12 portioner
Förbereds dagen innan festdagen
1 kg frysta haricots verts
4 dl rött vin
salt och peppar
Gör så här:
Tina haricot vertsen i kallt lättsaltat vatten och förvara så i kyl frams.
till festdagen.
På festdagen:
Koka upp rödvinet med lite salt och peppar. Låt bönorna rinna av och lägg ner dem i det kokande vinet. Låt dem koka med under omrörning i ca 2 minuter. Häll av vinet och servera.
Ugnsstekt potatis
12 portioner
Förbereds en till två dagar innan festdagen
Ca 3 kilo potatis
5-10 kvistar färsk rosmarin
3 msk god olja
salt och peppar
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i små tärningar, ca 12 mm.
Förvara tärningarna i lättsaltat vatten i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Häll av vattnet från potatisen och låt den rinna av.
Blanda i oljan och rör om ordentligt
Häll ut den potatisen i långpanna med bakplåtspapper.
Repa av bladen från rosmarinkvistarna och stöt dem lätt i mortel innan de blandas ner i potatisen.
Stek i ugnen i 225 grader ca 15 minuter (samtidigt som köttet)
|