Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker
12 portioner
Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen
3 fläskfiléer
salt och peppar
Marinad
6 apelsiner
6 pressade vitlöksklyftor
3 tsk grovmalen svartpeppar
1 dl balsamvinäger
6 sockerbitar
Till såsen:
25g smör
6 dl grädde
ljus maizenaredning
1 dl finhackad färsk timjan
Gör så här:
Börja med marinaden:
Tvätta apelsinerna noggrant, riv skalen och pressa ur saften ur apelsinerna.
Blanda skal och saft med resten av ingredienserna till marinaden.
Rör tills sockret smält och låt sedan marinaden dra i ca 15 minuter
Sila därefter bort skalen.
Sätt ugnen på 200 grader
Putsa fläskfiléerna och salta och peppra.
Bryn dem runt om i stekpanna och lägg den därefter i smord, ugnssäker form.
Efterstek i ugn i 15 minuter.
Låt filéerna ligga kvar tillsammans med stekskyn i formen och häll marinaden över de varma fläskfiléerna.
Låt dem ligga och kallna i marinaden, vänd dem då och då, och ös dem med marinaden så att de tar smak.
Tag upp de kalla filéerna ur marinaden och linda in dem i folie.
Förvara i kyl fram till festdagen.
Sila marinaden och koka upp tillsammans med smöret och grädden.
Låt såsen koka ihop något i ca 10 –15 minuter och red av den med maizenaredningen.
Låt svalna och förvara i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Värm upp såsen i kastrull och vispa ner finhackad timjan strax innan servering.
Getostgratinerade grönsaker
12 portioner
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen
8 paprikor i olika färger
600g fryst broccoli i buketter
3 msk olivolja
salt och peppar
600 g getost (chévre)
Gör så här:
Kärna ur och strimla paprikorna
Tina broccolibuketterna, skölj dem försiktigt och låt dem rinna av ordentligt.
Blanda paprika och broccoli, ringla över oljan, salta och peppra och blanda försiktigt om alltsammans.
Förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
Skär bort kanterna på osten och skär den i mindre bitar.
Smula ner den i en plastpåse, knyt om ordentligt och förvara i kyl fram till festdagen
På festdagen
Häll ut grönsakerna i en långpanna och stek dem i ugn i 200 grader i ca 10 minuter, eller tills de börjar bli mjuka.
Rör om och strö över den smulade getosten.
Låt gratinera i ca 10-15 minuter, eller tills osten börjat smälta och fått fin färg.
Servera genast.
|