Helstekt ört- och baconfylld oxfilé
Kan förberedas 1-2 dagar innan festdagen
12 portioner
2 kg oxfile
3 paket bacon
2 rödlökar i tunna skivor
4 finhackade vitlöksklyftor
1,5 dl finhackade färska örter
salt och grovmalen svartpeppar
25 g smör eller margarin
Gör så här:
Putsa oxfilén
Skär baconet i små bitar och stek dem tillsammans med lök och vitlök tills allt fått fin färg
Låt blandningen rinna av i sil och blanda sedan ner den i de finhackade örterna.
Gör ett hål i mitten, genom hela oxfilén (använd t.ex. ett brynstål eller liknande) och utvidga hålet så pass att du kan fylla filén med ört- och baconblandningen.
Bind därefter upp oxfilén så att den blir jämntjock.
Salta och peppra rejält och bryn den runt om i stekpanna.
Låt oxfilén svalna, linda in den i folie och förvara i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Tag fram oxfilén och låt den bli rumsvarm.
Smörj en ugnsfast form ordentligt, tag folien av oxfilén och placera köttet i formen.
Stick in en termometer i köttet så att dess spets hamnar i mitten av fyllningen.
Stek oxfilén i 175 grader i ca 30-45 minuter, tills termometern visar 55 grader, då är köttet rosa.
Tag ut köttet ur ugnen och låt det vila i ca 5-10 minuter innan du skär upp det.
Servera tillsammans med fransk potatiskaka , murkelsås och smörsvängd sparris.
Murkelsås
Kan förberedas 1-2 dagar innan festdagen
12 portioner
2 burkar konserverade murklor
1 finhackad gul lök
25g smör
3-4 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 msk vilt- och kantarellfond på flaska
2 dl vitt vin
6 dl vispgrädde
3 tsk salt
1 tsk vitpeppar
Gör så här:
Häll bort spadet från murklorna och hacka dem grovt
Smält smöret i en kastrull och fräs löken och murklorna i ca 5 minuter utan att löken tar färg.
Tag kastrullen från värmen och strö över mjölet.
Vispa ner vattnet, lite i taget och tillsätt därefter fond och vin.
Låt koka upp och vispa ner grädden.
Låt småkoka i 10 min och smaka av med salt och peppar.
Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Värm försiktigt upp såsen i kastrull och servera.
Smörsvängd sparris
Förbereds på festdagen
12 portioner
36 gröna sparrisar
25g smör
salt
Gör så här:
Om sparrisen är frusen, låter du den tina i svalt lättsaltat vatten.
Om den är färsk skär du av den nedersta, grova delen och lägger den i kokande, lättsaltat vatten i ca 1-2 minuter, beroende på storlek, eller tills den är mjuk, men har kvar sin spänst,
Kyl den därefter snabbt i isvatten för att den skall behålla den fräscha gröna färgen.
Häll av vattnet och hetta upp smöret i en stekpanna eller vid kastrull.
Lägg försiktigt ner sparrisen och fräs den helt kort i smöret, ”snurra” pannan så att sparrisen blir täckt med smör runt om.
Servera genast tillsammans med oxfilén, potatiskakan och murkelsåsen.
Fransk potatiskaka
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen
12 portioner
30-35 medelstora potatisar av fast sort
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
100 g smör + 50 till uppvärmningen
3 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor.
Smörj en långpanna väl och varva potatis och lök i pannan.
Tryck till ordentligt
Finhacka vitlöksklyftorna och strö dem över potatisen.
Salta och peppra
Klicka över smöret och täck med folie.
Grädda i ugnen i ca 225 grader i 20 minuter.
Tag av folien och grädda i ytterligare 20 minuter.
Låt kallna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Tag fram potatiskakan och låt den bli rumsvarm.
Klicka över mera smör och värm den i ugn i 175grader i ca 20 minuter.
Skär upp i bitar och servera genast, gärna garnerad med kvistar av färsk dragon.
|