Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis
Rödvinsbrässerad rostbiff
12 portioner
Kan förberedas 1 till 2 dagar innan festdagen
2 kg rostbiff
Salt och grovmalen svartpeppar
1 dl vatten
1/4 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3/4 dl rött vin
1 tsk kalvfond
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Bind upp rostbiffen och salta och peppra den rejält.
Lägg rostbiffen i en smord ugnsfast form.
Koka upp vatten, saft, vin och kalvfond och häll därefter lagen i den ugnsfasta formen.
Sätt i stektermometern så att dess spets sitter i mitten av steken och stek rostbiffen på nedersta falsen tills termometern visar 60 grader, det tar ca 1,5 till 2 timmar.
Ös rostbiffen då och då.
Ta ut rostbiffen och vira in i folie.
Ta vara på 2 dl av stekspadet.
Låt svalna och förvara i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Ta fram rostbiffen ca 4-5 timmar innan servering och skiva den tunt.
Servera tillsammans med svartvinbärssåsen och päronsalladen.
Svartvinbärssås
12 portioner
Kan förberedas 1 till 2 dagar innan festdagen
2 gula lökar
50 gram smör/margarin
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl av stekskyn från rostbiffen
4 msk kalvfond
1,4 dl vatten
4 dl rödvin
1,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
Mörk maizenaredning
Salt
Gör så här:
Hacka löken och fräs den i smöret tillsammans med svartpeppar i ca 5 minuter.
Tillsätt stekskyn och koka upp.
Tillsätt kalvfond, vatten och vin och låt småkoka i 15 minuter.
Sila över i en annan kastrull och tillsätt saften.
Låt koka upp igen och red med maizenaredning.
Smaka av med salt och eventuellt lite mera saft.
Låt svalna och förvara i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Ta fram såsen och värm den i kastrull. Tillsätt eventuellt en klick smör.
Servera tillsammans med rostbiffen och päronsalladen.
Varm päronsallad med ädelost
12 portioner
Kan förberedas 1 till 2 dagar innan festdagen
500 gram savoykål
8 hårda päron
600 gram frysta sugar snap peas
1 fp Kvibille gräddädelost
25 gram smör
Gör så här:
Skölj savoykålen noggrant och skär bort mittsträngarna och hacka den i ganska stora bitar.
Skala och kärna ur päronen och skär dem i stora bitar.
Tina sugar snap ärtorna och blanda med päron- och kålbitar till en sallad.
Förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Lägg päronsalladen i en smord långpanna och klicka över resten av smöret.
Stek i ugn i 225 grader i ca 10-15 minuter.
Rör om ofta.
Smula ädelosten över den varma salladen innan servering.
Tag fram kalkonrouladerna och låt dem bli rumsvarma.
Stek dem i mitten av ugnen i 175° i ca 1 halvtimme, ös i bland med skyn.
Mot slutet flyttas de upp så att de får fin färg.
Dela varje roulad på mitten och skeda ev. över sky.
Servera med timbal, sås och kokt potatis.
Persiljestekt potatis
12 portioner
Kan förberedas 1-2 dagar innan festdagen
3,5 kilo små potatisar
50 gram smör/margarin
1 dl finhackad persilja
Salt och peppar
Gör så här:
Skala potatisen och koka den nästan färdig i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och kyl potatisen i iskallt vatten.
Häll av det kalla vattnet och förvara potatisen lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Häll upp potatisen i en smord långpanna.
Klicka över smöret och strö över hälften av persiljan.
Stek den färdigt i ugn i 225 grader i ca 10-20 minuter.
Strö över resten av persiljan och peppra och salta eventuellt innan servering.
Servera tillsammans med rostbiffen, svartvinbärssås och päronsallad.
|