Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chèvrefylld rösti och ugnsstekta grönsaker
Vitlöksspäckad lammstek
förbereds 2-3 dagar innan festdagen
3 kg urbenad lammstek
2 vitlökar
5 kvistar rosmarin
25 g smör eller margarin
Gör så här:
Putsa och bind upp köttet till fina stekar.
Skala och halvera vitlöksklyftorna
Skär små fickor runt om stekarna och tryck ner halva vitlöksklyftor tillsammans med ett par rosmarinblad i fickorna
Bryn stekarna runt om i het stekpanna.
Efterstek dem i ugn i 130 grader i ca två timmar, eller tills köttet har en innertemperatur på 55-60 grader. Låt svalna och linda in i folie.
Förvara i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Ta ut köttet och låt det ligga kvar i folien tills det blir rumsvarmt.
Skiva upp köttet i tunna skivor.
Lättrökt rödvinssås
12 portioner
Förbereds 2-4 dagar innan festdagen
100 g rökt sidfläsk
25 g smör eller margarin
2 små gula lökar
5 dl vatten
4 tärningar kalvbuljong
7 dl medelfylligt rödvin
mörk maizena redning
salt, svartpeppar och socker
Gör så här:
Finhacka löken och tärna sidfläsket i små kuber, ca 5 mm
Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn hastig lök och fläsk.
Smula ner buljongtärningarna och tillsätt vattnet och vinet.
Låt såsen småkoka i 15 - 20 minuter.
Red eventuellt såsen med lite maizena, smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt lite mera vin.
Låt svalna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Värm upp såsen i en kastrull, blanka av den med en klick smör.
Rösti
12 portioner
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen
18 medelstora potatisar
3 stora morötter
2 gula lökar
1 1/2 dl riven lagrad ost
3 ägg
3 msk vetemjöl
Salt och peppar
Gör så här:
Skala och riv potatis, morot och lök. Pressa ur så mycket vätska som möjligt. Blanda alltsammans med ost, ägg och mjöl. Smaka av med salt och peppar.
Forma 36 små rösti (7cm i diameter).
Placera dem på bakplåtspapper och grädda i ugn i 250° tills de fått fin färg, ca 15-20 minuter. Låt svalna, förvara lufttätt och förvara i kyl fram till festdagen.
Chevrecreme
12 portioner
Kan förberedas 2-3 dagar inna festdagen
225 gr Chevre
3 dl Creme Fraiche
1 liten finhackad rödlök
1 tsk finhackad färsk rosmarin
1 1/2 msk honung
Salt
Gör så här:
Ta bort det hårda skalet på Chevreosten och smula ner osten i en skål.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om väl. Smaka av med salt
Förvara övertäckt i kyl (minst ett dygn).
På festdagen:
Lägg röstin om lott på en välsmord långpanna. Värm i ugn i 250° i ca 10 minuter. Fördela 3 rösti på varje tallrik med chevrekräm emellan.
Ugnsstekta grönsaker
12 portioner
Görs i ordning på festdagen
500 gr Haricot verts
500 gr Körsbärstomater
1/2 dl flytande eller smält margarin
Salt och timjan
På festdagen:
Lägg grönsakerna var för sig i en stor ugnsfast form eller långpanna.
Ringla margarinet över grönsakerna och salta lätt. Strö timjan över tomaterna och stek i ugn i 250 i 10-15 minuter. Servera tillsammans med lammet, såsen och röstin.
|