Home Partydags | Hem


+Om mat
+Förrätter recept
-Varmrätter recept
 Kycklingfilé
 Rådjurssadel
 Helst Fläskfilé
 Helst Oxfilé
 Rostbiff
 Fläskfilémedaljo
 Sjötungafilé
 Örtf Kycklingfilé
 Lammstek
 Älgfärsbiff
 Oxfilé
 Bergtunga
 Apelsinkyckling
 Helstekt Fläskfilé
 Örtbakad Laxfilé
 Oxfile m såser
 Kalkonroulad
 Bourguignon
 Kyckling ädelost
 Höststek
 Biffrad
 Spättafilé
 Renfilé
 Kycklingtimbal
 Porterstek
 Fläskfilé ört
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chèvrefylld rösti och ugnsstekta grönsaker

Vitlöksspäckad lammstek
förbereds 2-3 dagar innan festdagen

3 kg urbenad lammstek
2 vitlökar
5 kvistar rosmarin
25 g smör eller margarin

Gör så här:
Putsa och bind upp köttet till fina stekar.
Skala och halvera vitlöksklyftorna
Skär små fickor runt om stekarna och tryck ner halva vitlöksklyftor tillsammans med ett par rosmarinblad i fickorna
Bryn stekarna runt om i het stekpanna.
Efterstek dem i ugn i 130 grader i ca två timmar, eller tills köttet har en innertemperatur på 55-60 grader. Låt svalna och linda in i folie.
Förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen:
Ta ut köttet och låt det ligga kvar i folien tills det blir rumsvarmt.
Skiva upp köttet i tunna skivor.

Lättrökt rödvinssås
12 portioner

Förbereds 2-4 dagar innan festdagen

100 g rökt sidfläsk
25 g smör eller margarin
2 små gula lökar
5 dl vatten
4 tärningar kalvbuljong
7 dl medelfylligt rödvin
mörk maizena redning
salt, svartpeppar och socker

Gör så här:
Finhacka löken och tärna sidfläsket i små kuber, ca 5 mm
Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn hastig lök och fläsk.
Smula ner buljongtärningarna och tillsätt vattnet och vinet.
Låt såsen småkoka i 15 - 20 minuter.
Red eventuellt såsen med lite maizena, smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt lite mera vin.
Låt svalna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Värm upp såsen i en kastrull, blanka av den med en klick smör.

Rösti
12 portioner

Förbereds 1-2 dagar innan festdagen

18 medelstora potatisar
3 stora morötter
2 gula lökar
1 1/2 dl riven lagrad ost
3 ägg
3 msk vetemjöl
Salt och peppar

Gör så här:
Skala och riv potatis, morot och lök. Pressa ur så mycket vätska som möjligt. Blanda alltsammans med ost, ägg och mjöl. Smaka av med salt och peppar.
Forma 36 små rösti (7cm i diameter).
Placera dem på bakplåtspapper och grädda i ugn i 250° tills de fått fin färg, ca 15-20 minuter. Låt svalna, förvara lufttätt och förvara i kyl fram till festdagen.

Chevrecreme
12 portioner

Kan förberedas 2-3 dagar inna festdagen
225 gr Chevre
3 dl Creme Fraiche
1 liten finhackad rödlök
1 tsk finhackad färsk rosmarin
1 1/2 msk honung
Salt

Gör så här:
Ta bort det hårda skalet på Chevreosten och smula ner osten i en skål.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om väl. Smaka av med salt
Förvara övertäckt i kyl (minst ett dygn).

På festdagen:
Lägg röstin om lott på en välsmord långpanna. Värm i ugn i 250° i ca 10 minuter. Fördela 3 rösti på varje tallrik med chevrekräm emellan.

Ugnsstekta grönsaker
12 portioner

Görs i ordning på festdagen

500 gr Haricot verts
500 gr Körsbärstomater
1/2 dl flytande eller smält margarin
Salt och timjan

På festdagen:
Lägg grönsakerna var för sig i en stor ugnsfast form eller långpanna.
Ringla margarinet över grönsakerna och salta lätt. Strö timjan över tomaterna och stek i ugn i 250 i 10-15 minuter. Servera tillsammans med lammet, såsen och röstin.


Om mat: | Recept förrätter: | Recept varmrätter: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås - Rådjurssadel med körsbärssås och smörstekta kantareller - Helstekt fläskfilé med apelsinsås och getostgratinerade grönsaker - Helstekt ört- och baconfylld oxfilé med murkelsås, smörsvängd sparris och fransk potatiskaka - Rödvinsbrässerad rostbiff med svartvinbärssås och varm päronsallad med ädelost. Serveras med persiljestekt potatis - Fläskfilémedaljonger med rosmarinsky, honungsglacerade grönsaker och potatisgratäng med smak av citrus - Smördegs- och laxfärsinbakad sjötungafilé med dilldoftande vitvinssås och parmesanpanerade potatistoppar - Parmalindad, örtfylld kycklingfilé med gräddkokta rotfrukter, portvinssås och farin-och timjanstekta potatishalvor - Vitlöksspäckad lammstek, lättrökt rödvinssås, chevrefylld rösti och ugnssteka grönsaker - Älgfärsbiff med skogssvamp, lingon- och ginsås samt gratinerad mandelpotatispuré - Baconlindad oxfilé med pepparsås, rödvinskokta haricots verts, rödlöksmarmelad och ugnsstekt potatis - Pocherad bergtunga med kräft- och svartrotsfräs, chablissås och smörslungad dillpotatis - Apelsinkyckling med savoykåldolmar - Helstekt, pepparrotsfylld fläskfilé med champagnesås och kantarellbakad potatis - Örtbakad laxfilé med vitvinshollandaise och varm primörsallad - Helstekt oxfilé med två såser, potatisterrin och varma grönsaker - Kalkon- och kryddostroulad med röbetstimbal och tranbärssås - Boeuf Bourguignon - Kycklingfilé med ädelostsås, petits pois och klyftpotatis - Höststek med viltsmak, enbärssås och potatis - Helstekt biffrad med rotfruktstårta och kantarellsås - Champinjonfylld spättafilé med konjakssås och gurkrosor - Renfilé med lingonsky, gräddkokt brysselkål och timjanbakad potatis - Kycklingtimbal på grönsaksbädd med dragonsås - Porterstek med Madeira - Örtmarinerad fläskfilé med potatistårta och rödvinssås | Efterrätter recept: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: