Entrésmörgås med chilisill och
julens kryddor förrätt
Förbereds två till tre dagar innan festdagen
12 portioner
Dressing
1/4 dl balsamvinäger
1/4 matolja
1 dl vatten
7 kryddpepparkorn
7 hela kryddnejlikor
15 russin, lätt mosade
Sill
1 rödlök
5 dl crème fraiche
300-400g matjessill
4 röda chilifrukter
2 msk sweetchilisås
1/2 msk chilipeppar
1 vitlöksklyfta
ev. salt
Tillbehör
12 skivor kavring
2 röda paprikor
Ruccolasallad
Gör så här:
Börja med att blanda till dressingen och förvara den täckt i kyl fram till festdagen.
(Ju längre den står desto mer kommer den att smaka, den bör stå minst 2 dygn.)
Skala löken och finhacka den.
Skär matjessillen i ca 1 cm tärningar.
Rensa chilifrukterna på frön och hacka chiliköttet så fint som möjligt
Blanda ner allt i crème fraichen och tillsätt de övriga ingredienserna. Rör om väl, och smaka ev. av med salt. Förvara sillen lufttätt i kyl fram till festdagen.
För att smakerna skall blandas ordentligt bör den stå 2-3 dagar innan festdagen.
På festdagen:
Hacka paprikorna i ca 1/2 cm stora bitar.
Skär ut rundlar av kavringen med hjälp av t.ex. ett glas.
Fördela ruccolasallad på assietter och ringla över dressing.
Placera en rundel kavring på salladen och fördela därpå sillen ovanpå.
Garnera genom att strö hackad paprika över rätten. Servera!
|