Tunnbrödkorgar med rökt pepparrotsröra och stenbitsrom
Förbereds en till två dagar innan festdagen
12 portioner
12 mjuka tunnbröd
300g rökt renstek, eller annat rökt kött
2 stora äpplen, skalade och rivna
saften av 1 citron
2 små finhackade rödlökar
8 dl creme fraiche
2 ¼ dl hårt vispad grädde
1,5 msk finhackad dill
4 msk riven pepparrot
0,5 dl söt, stark senap
salt och peppar
Till garnering:
200g stenbitsrom och dillvippor till garnering
Gör så här:
Korgar
Fukta tunnbröden och värm dem i stekpanna i några sekunder tills de blir mjuka och böjliga.
Lägg dem över t.ex ett glas och forma en skål. Eventuellt kan man binda ett snöre runt så att korgen behåller formen.
Låt korgarna torka och förvara öppet fram till festdagen.
Röra
Tärna eller strimla köttet fint och finhacka löken.
Skala och riv äpplena, blanda med citronsaften och låt dem rinna av något. Blanda kött, lök och rivet äpple i en stor skål.
Låt creme fraichen rinna av och blanda den med den hårt vispade grädden, dillen, pepparroten och senapen.
Blanda samman creme fraicheblandningen med köttblandningen och smaka av med salt och peppar.
Förvara röran lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Fördela röran i tunnbrödkorgarna och garnera med stenbitsrom och dillvippor
|