Kantarellsoppa
Förbereds två till tre dagar innan festdagen
12 portioner
2 ¼ liter färska, eller motsvarande mängd torkade eller konserverade
4 finhackade schalottenlökar
100 g smör
½ dl vetemjöl
1 dl kycklingfond på flaska
2 ¼ liter vatten
4 dl torrt vitt vin
5 dl grädde
5 äggulor
salt och peppar
Gör så här:
Hacka kantarellerna grovt och stek dem tillsammans med den finhackade löken tills nästan all vätska kokat in.
Pudra över mjölet och rör om väl.
Tillsätt vatten, buljong och vin och låt koka upp.
Låt soppan sjuda i 20-30 minuter.
Låt sedan soppan svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Blanda äggulor och grädde i en skål.
Låt soppan få ett kraftigt uppkok och tag sedan kastrullen från värmen
Vispa ner ägg- och gräddblandningen, smaka av med salt och peppar.
Värm upp soppan ordentligt, men låt den inte koka!
Servera genast.
|