Liten gourmetsallad
12 portioner
Förbereds en till två dagar innan festdagen
10 morötter
600 g grön sparris
1 finhackad rödlök
0.5 dl god olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk finhackad färsk timjan
½ tsk hackad och stött färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
600 g ruccolasallat
salt och peppar
Eventuellt ätliga blommor till garnering
Gör så här:
Skala och skär morötterna till långa skivor med potatisskalare eller osthyvel, lägg strimlorna i lättsaltat vatten i kyl fram till festdagen.
Skölj sparrisen och skär bort den nedersta, grova delen. Dela sparrisarna på längden och lägg dem i lättsaltat vatten i kyl fram till festdagen.
Blanda olja och vinäger, tillsätt timjan, rosmarin och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
På festdagen
Koka sparrisen i lättsaltat vatten (inte samma som det legat i tidigare) 2-3 minuter.
Lägg i morotsstrimlorna den sista trettio sekunderna och tag sedan upp grönsakerna med hålslev
Sila bort örterna ifrån vinägretten.
Blanda de varma grönsakerna med ruccola, finhackad rödlök och dressing.
Fördela den ljumma salladen på tallrikar, försök att bygga upp den på höjden.
Strö lite flingsalt över rätten och garnera eventuellt med ätliga blommor. Servera genast.
|