Gratinerad löksoppa förrätt
Förbereds en till två dagar innan festdagen
12 portioner
12 gula lökar
25g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
2 l vatten
4 tärningar hönsbuljong
4 lagerblad
1,5 tsk torkad timjan
2 dl torrt, vitt vin
vitpeppar och ev. salt
12 skivor formbröd
3-4 dl riven ost
Gör så här:
Skala löken och skiva den tunt. Fräs därefter löken guldgul i en stor gryta eller kastrull tillsammans med matfettet.
Pudra över mjölet och rör ut det väl.
Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar , lagerblad och timjan.
Småkoka under lock i ca 15 minuter.
Tillsätt vinet och smaka av med peppar, och eventuellt salt.
Låt soppan svalna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.
Rosta brödskivorna och skär bort kanterna.
Skär varje skiva i ca 12 krutonger.
Förvara i plastpåse fram till festdagen
På festdagen
Värm upp soppan och fördela i tallrikar.
Fördela brödkrutongerna över soppan, och den rivna osten över till sist.
Gratinera i ugn i 200° ca 4-5minuter, eller till osten smält.
|