Laxtoast med senapsaioli
12 portioner
Förbereds dagen innan festdagen
12 skivor formfranska
600g gravad lax
300 g kräftstjärtar
Senapsaioli
6 äggulor
3 msk söt, stark senap
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk vatten
75 g smält smör eller margarin
3 msk finhackad dill
salt
peppar
Till garnering
Olika salladssorter och dillvippor
Gör så här:
Börja med aiolin:
Blanda ägg, senap vitlök och vatten i en skål, rör om väl.
Placera skålen över en kastrull med vattenbad och låt sjuda till äggblandningen börjar tjockna.
Vispa ner det smälta smöret, lite åt gången i en fin stråle. Fortsätt vispa och sjuda tills aiolin fått lagom konsistens.
Tag av aiolin från värmen och vispa den kall.
Rör ner dillen och smaka av med salt och peppar.
Rosta brödskivorna och skär bort kanterna, eller ta ut cirklar med hjälp av ett glas.
Lägg brödskivorna på en plåt och bred ett tunt lager aioli över och fördela laxen på toastbitarna.
Garnera med kräftstjärtar och den resterande aiolin.
Täck med plast och förvara i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Skär olika salladssorter i strimlor och fördela på assietter.
Placera en toast på varje assiett och garnera med dillvippor.
Servera genast
|