Champinjon- och parmesanrisotto
Förbereds en till två dagar innan festdagen
12 portioner
50 g smör
1 hackad gul lök
200g färska champinjoner i klyftor
3 dl avorioris (risottoris)
6 dl hönsbuljong
75 g riven parmesanost
1 tsk torkad timjan
svartpeppar och salt
Till garnering:
färsk timjan
parmesanost i flingor (använd osthyvel)
Gör så här:
Fräs löken och champinjonerna i smöret utan att de tar färg.
Tillsätt riset och fräs i ytterligare några minuter tills riset blivit "genomskinligt".
Tillsätt så mycket av buljongen att det täcker riset och låt koka under lock på svag värme ca 20-30 minuter.
Rör om då och då och späd med resten av buljongen under koktiden. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar.
Låt risotton svalna och för vara övertäckt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Värm upp risotton och tillsätt den rivna parmesanosten.
Fördela på tallrikarna och dekorera med parmesanflingorna och några kvistar färsk timjan.
|