Hem Partydags | Hem


+Om mat
-Förrätter recept
 Laxpaté
 Vol au vent
 Laxtoast
 Hummersoppa
 Chévre Toast
 Sparrismousse
 Tunnbrödkorgar
 Kantarellsoppa
 Kräftmoussekan.
 Gourmetsallad
 Hummersallad
 Paprikasoppa
 Gravad Laxrulle
 Kycklingpaté
 Smördegshjärtan
 Färsk sparris
 Toast Skagen
 Strömming
 Laxbakelse
 Créme Saint Germain
 Räkbakelse
 Entrésmörgås
 Löksoppa
 Krispig sallad
 Risotto
 Kräftsoppa
+Varmrätter recept
+Efterrätter recept
+Menyförslag
+Råvaror
+Dryck
+Omvandlare
+Övrigt

Om oss

Laxpaté med sparris och räkor serverad med avokado- och rödlökssallad

12 portioner
Kan förberedas 4 dagar innan festdagen.

Sparris och räkfyllning:
2 burkar konserverad vit sparris
2 finhackade schalottenlökar
1 pressad vitlöksklyfta
2 ägg
3 dl skalade räkor
Salt
Vitpeppar

Laxfärs:
600 gr laxfilé
2 tsk salt
2 msk vetemjöl
2 msk citronsaft
2 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
2 tsk finstött rosépeppar
1/2 dl finhackad dill

Garnering
Gräslök
Citron

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och ställ in en långpanna, till hälften fylld med vatten.
Mixa sparris, schalottenlök och vitlök till en slät puré.
Låt purén rinna av väl i sil.
Rör ner äggen väl och smaka av med salt och vitpeppar.
Blanda slutligen ner räkorna.

Skär laxen i bitar och lägg den i matberedare.
Tillsätt salt, mjöl, citronsaft och ägg i mixern och kör några sekunder till ett mos.
Tillsätt grädde, tomatpuré, rosépeppar och dill och mixa några sekunder till.

Klä en avlång bakform (ca 1,5-1,6 liter) med bakplåtspapper.
Bred ut hälften av laxfärsen till ett jämnt lager.
Bred ut sparrissmeten och bred därefter på resten av laxfärsen.
Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i vattenbadet.
Grädda i ca 60 - 75 minuter. Låt svalna och förvara i kyl fram till festdagen.

På festdagen
Skiva upp patén, garnera med gräslök och citron och servera tillsammans med avokado- och rödlökssallad.

Avokado- och rödlökssallad:
Förbereds på festdagen

1 huvud isbergssallat
2 rödlök
4 avokados
Saften av en citron
1/2 dl finhackad dill

Gör så här:
Strimla isbergssallat och rödlök.
Kärna ur och skala avokadon, skär den i bitar och pressa över citronsaften.
Blanda försiktigt sallaten, rödlöken, avokadon och dillen. Servera tillsammans med laxpatén.


Om mat: | Recept förrätter: Laxpaté med sparris och räkor - Vol au vent med gräddstuvade champinjoner och baconcrisp - Laxtoast med senapsaioli - Hummersoppa med kummingrissini - Toast med honungsgratinerad chévre och valnötter, med paramarosoer på rödlöks- och ruccolabädd - Sparrismousse med hummersås - Tunnbrödkorgar med rökt pepparrotsröra och stenbitsrom - Kantarellsoppa - Kräftmoussekanapé med västerbottenflarn - Liten gourmetsallad - Krämig hummersallad på gurknudlar - Gul paprikasoppa med sting - Gravad Laxrulle med löjrom och ruccolahack - Kycklingpaté med örtsås - Smördegshjärtan med västkuströra och tomatros - Färsk sparris med hasselnötsvinägrätt - Toast Skagen - Tre sorters strömming - Laxbakelse - Créme Saint Germain - Räkbakelse - Entrésmörgås med chilisill och julens kryddor - Gratinerad Löksoppa - Krispig sallad med valnötter - Cahminjon- och parmesanrisotto - Kräftsoppa | Recept varmrätter: | Recept efterrätter: | Menyförslag: | Råvaror meny: | Dryck meny: | Omvandlare meny: | Övrigt meny: | Om oss: