Laxpaté med sparris och räkor serverad med avokado- och rödlökssallad
12 portioner
Kan förberedas 4 dagar innan festdagen.
Sparris och räkfyllning:
2 burkar konserverad vit sparris
2 finhackade schalottenlökar
1 pressad vitlöksklyfta
2 ägg
3 dl skalade räkor
Salt
Vitpeppar
Laxfärs:
600 gr laxfilé
2 tsk salt
2 msk vetemjöl
2 msk citronsaft
2 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
2 tsk finstött rosépeppar
1/2 dl finhackad dill
Garnering
Gräslök
Citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och ställ in en långpanna, till hälften fylld med vatten.
Mixa sparris, schalottenlök och vitlök till en slät puré.
Låt purén rinna av väl i sil.
Rör ner äggen väl och smaka av med salt och vitpeppar.
Blanda slutligen ner räkorna.
Skär laxen i bitar och lägg den i matberedare.
Tillsätt salt, mjöl, citronsaft och ägg i mixern och kör några sekunder till ett mos.
Tillsätt grädde, tomatpuré, rosépeppar och dill och mixa några sekunder till.
Klä en avlång bakform (ca 1,5-1,6 liter) med bakplåtspapper.
Bred ut hälften av laxfärsen till ett jämnt lager.
Bred ut sparrissmeten och bred därefter på resten av laxfärsen.
Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i vattenbadet.
Grädda i ca 60 - 75 minuter. Låt svalna och förvara i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Skiva upp patén, garnera med gräslök och citron och servera tillsammans med avokado- och rödlökssallad.
Avokado- och rödlökssallad:
Förbereds på festdagen
1 huvud isbergssallat
2 rödlök
4 avokados
Saften av en citron
1/2 dl finhackad dill
Gör så här:
Strimla isbergssallat och rödlök.
Kärna ur och skala avokadon, skär den i bitar och pressa över citronsaften.
Blanda försiktigt sallaten, rödlöken, avokadon och dillen. Servera tillsammans med laxpatén.
|