Smördegshjärta med västkuströra och tomatros förrätt
12 portioner
Västkuströran kan förbereds en till två dagar innan festdagen, men blir allra bäst om den rörs ihop strax innan servering.
6 plattor färdig fryst smördeg
2 kokat humrar eller motsvarande mängd konserverad eller fryst
250g skalade räkor
1 burk musslor i vatten
250g vit sparris
1/2 huvud av isbergssallat
1 liten burk stenbitsrom
2,5 dl créme fraiche
1/4 dl hackad dill
3/4 dl majonäs
salt och svartpeppar
1 ägg
Tillbehör
12 tomater
dillvippor
3 burkar stenbitsrom
Gör så här:
Tag köttet ur humrarna och hacka det.
Låt sparrisen rinna av och hacka den i ca 1 cm stora bitar.
Dela musslorna på mitten och låt dem rinna av ordentligt.
Blanda samman alla ingredienser utom sallaten och smaka av med salt och peppar.
Förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Skala långa, tjocka strimlor av tomaterna med en potatisskalare och rulla ihop dem till rosor.
Strimla isbergssallaten fint och blanda ner i röran.
Kavla ut smördegen lätt och tag ut 2 hjärtan per platta med mått (alternativt delar man bara på bitarna, och får fyrkanter istället), pensla med ägg och grädda i 225° i ca 8 minuter, eller tills de fått fin färg.
Låt svalna och dela dem sedan mitt itu, så att du får en botten och ett lock.
Fördela västkuströran på bottnarna och lägg på locken.
Lägg ett hjärta på varje assiett. Garnera med tomatros, dillvippor och stenbitsrom.
|