Gul paprikasoppa med smördegsstänger
12 portioner
Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 gula paprikor
2 brandgula paprikor
25 g smör
2 dl vitt vin
12 dl vatten
2 tärningar kycklingbuljong
7 gula tomater
2 dl grädde
1 dl torr sherry
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
2 tsk curry
2 tsk strösocker
tabasco, salt och peppar
Smördegsstänger
4 plattor färdig smördeg
1 lätt uppvispat ägg
vallmo- eller sesamfrön
Gör så här:
Finhacka lök, vitlök och paprika. Fräs alltsammans mjukt i smöret i en stor gryta.
Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar.
Låt soppan koka upp och sedan småkoka 5 minuter, medan du skär tomaterna i bitar.
Tillsätt tomater och grädde och mixa soppan slät.
Tillsätt sherry, kryddor och socker och smaka av med salt, peppar och ett par stänk tabasco.
Låt soppan svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Ta fram smördegsplattorna och låt dem tina något.
Kavla ut dem lätt på längden och skär varje platta i tre remsor.
Vrid remsorna och lägg dem på smörpapper på en plåt.
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmo- eller sesamfrön.
Grädda i ugn i 225° tills de fått fin färg.
Värm upp soppan och servera tillsammans med smördegsstängerna
|