Tre Sorters Strömming förrätt recept
12 portioner
Kräftströmming
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen
24 st strömmingsfiléer
salt och vitpeppar
2 msk dillfrön
4 dl tomatjuice
Gör så här:
Klipp bort strömmingarnas ryggfenor.
Rulla filéerna med köttsidan utåt och lägg dem i en ugnssäker form.
Salta, peppra och strö över dillfrön.
Häll över tomatjuicen och ställ in formen i ugnen på nedersta falsen i 200° ca 25-30 minuter. Låt strömmingarna svalna.
Täck med plast och låt stå i kyl fram till festdagen.
Kaviarströmming
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen
24 st strömmingsfiléer
3 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad gräslök
3 msk kaviar
1 msk stark, söt senap
salt och vitpeppar
Gör så här:
Klipp bort strömmingarnas ryggfenor.
Rulla filéerna med köttsidan inåt och lägg dem i en ugnssäker form.
Strö över gräslöken.
Blanda grädde, kaviar och senap och häll blandningen över strömmingarna.
Ställ in formen i ugnen på nedersta falsen i 200° ca 25-30 minuter.
Låt strömmingarna svalna.
Täck med plast och låt stå i kyl fram till festdagen.
Senapsgravad strömming
Förbereds 2-5 dagar innan festdagen
24 st strömmingsfiléer
5 dl vatten
1 dl ättika
1 msk salt
1,5 msk vanlig senap
1,5 msk stark, söt och grovkorning senap
2 msk farinsocker
1 dl matolja
vatten
salt och vitpeppar
Gör så här:
Dra av skinnet från strömmingarna.
Blanda vatten, ättika och salt och lägg strömmingarna i lagen.
Låt dem stå över natten, eller tills de är vita rakt igenom.
Låt filéerna rinna av väl.
Blanda samman senap, farinsocker och olja. Smaka av med salt och peppar.
Rör ut med lite vatten till lagom konsistens.
Vänd ner strömmingarna i såsen.
Täck med plast och låt stå i kyl och dra i 12 timmar, eller fram till festdagen.
På festdagen:
Tag fram samtliga strömmingar ur kylen.
Lägg två strömmingar av varje sort på assietter.
Garnera kräftströmmingen med hackad dill, kaviarströmmingen med hackad gräslök och senapsströmmingen med en kvist persilja.
Servera gärna ett gott bröd till rätten.
|