Kycklingpaté med örtsås förrätt
12 portioner
Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen.
Färs
500g kalvfärs
3 dl vispgrädde
2 finhackade schalottenlökar
0,75 dl rött portvin
1 äggula
1,5 msk potatismjöl
0,5 tsk stött rosépeppar
0,5 tsk stött grönpeppar
2 tsk salt
Fyllning
500 g kycklingfilé
1 pkt bacon
150g fryst bladspenat
1 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
Gör så här:
Blanda ingredienserna till färsen i en bunke.
Klä en avlång, fyrkantig, ugnsfast form med smörpapper och fördela lite mer än hälften av färsen i botten av formen.
Skär kycklingfiléerna i ganska tunna skivor.
Lägg filéskivorna i en fyrkant på ett smörpapper, bredden på fyrkanten skall vara lika som längden på formen.
Lägg ett smörpapper ovanpå och kavla ut kycklingen något, ta av smörpapperet och peppra och pudra över paprikapulvret.
Fördela spenaten över kycklingen och täck med baconskivor.
Rulla ihop kycklingfyrkanten till en rulle och lägg den på färsen i formen.
Täck med den resterande färsen och tryck ihop ordentligt.
Täck med ett smörpapper och grädda i vattenbad i 200° i ca 1,5-2 timmar
Låt svalna och vänd upp innan den lindas in i folie och förvaras i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Låt patén bli rumsvarm. Skär bort det yttersta på kortsidorna och skär sedan upp den i 12 skivor.
Örtsås
Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 förpackning frysta provensalska örter
2 msk senap
salt och peppar
Gör så här:
Vispa upp grädden lätt och blanda noggrant ner resten av ingredienserna.
Förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.
|