Hummersoppa med kummingrissini
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen
12 portioner
2 kokta humrar
2 liter fiskbuljong
1 1/4 dl olja
2 msk hummerfond på flaska
2 pressade vitlöksklyftor
2 finhackade gula lökar
2 morötter i små tärningar
150g rotselleri i små tärningar
8 msk vetemjöl
1 dl tomatpuré
2 lagerblad
1 tsk timjan
4 dl torrt vitt vin
1 dl pernod
4 dl vispgrädde
½ dl chilisås
salt, cayennepeppar och tabasco
5 dl créme fraiche till serveringen
Gör så här:
Dela hummern på längden och tag ur allt köttet.
Hacka hummerköttet grovt och förvara lufttätt fram till festdagen.
Tag vara på skaldelarna och krossa dem.
Koka upp buljongen i en stor kastrull.
Hetta upp oljan i en liten kastrull och tillsätt det krossade hummerskalet, hummerfonden och vitlöken.
Fräs på medelvärme i ca 10 minuter.
Blanda ner grönsakerna i skalen och bryn under omrörning i ytterligare 10 min.
Tag kastrullen av värmen och rör ner mjölet.
Vispa ner hummer- och grönsaksblandningen i den kokande buljongen, och tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan, vin och pernod. Sjud ca 20 minuter utan lock.
Sila soppan och vispa ner grädden och chilisåsen
Smaka av med salt, cayennepeppar, tabasco och eventuellt mera vin.
Låt soppan kallna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Låt soppan koka upp och fördela den i soppskålar.
Fördela hummerköttet i skålarna och klicka ner ca 1 msk creme fraiche.
Servera genast tillsammans med kummingrissini.
Kummingrissini
Kan förberedas en vecka innan festdagen
12 stycken
5 dl vetemjöl
½ paket jäst
1 dl ljummet vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
5 msk olivolja
1 msk flytande margarin
¼ dl mjölk
1 ägg
kummin och flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Häll mjölet i en bunke och gör en grop i mitten
Lös upp jästen i vattnet och rör ner sockret.
Häll jästblandningen i hålet i mjölet och låt stå i 10 minuter
Tillsätt salt, olja och margarin.
Mixa degen smulig med elvispens degkrokar.
Täck bunken med handduk och lämna att jäsa i 30 minuter.
Arbeta samman degen och kavla ut den på välmjölat bakbord till en 1 cm tjock kvadrat.
Skär bort de yttersta, ojämna kanterna och skär sedan degen i 12 remsor.
Rulla remsorna runda och lägg dem på bakplåtsklädd plåt.
Låt dem jäsa i 10 minuter.
Blanda mjölk och ägg och pensla grissinin med blandningen.
Strö över kummin och salt.
Grädda överst i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är vackert ljusbruna.
|