Sparrismousse med hummersås
Förbereds en till två dagar innan festdagen
12 portioner
0,5 kg konserverad vit sparris
2 dl hårt vispad grädde
25 gr smör
2 msk mjöl
1 dl mjölk
0,5 dl sparrisspad
8 gelatinblad
några droppar tabasco
0,5 tsk citronsaft
salt
peppar
Till garnering
400 gr skalade räkor
Dillvippor
Gör så här:
Ta upp den vita sparrisen och låt den rinna av. Ta vara på ½ dl av spadet.
Mixa den till en slät puré och blanda med den hårt vispade grädden, ställ åt sidan.
Lägg gelatinbladen i blöt.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet. Rör ut med mjölken och sparrisspadet.
Låt småkoka i 10 minuter och ta sedan kastrullen från värmen. Tillsätt citronsaft.
Smaka av med tabasco salt och peppar.
Krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen. Rör noggrant och låt sedan blandningen svalna.
Rör försiktigt ner den svalnade blandningen i sparrispurén. Smaka ev. av med extra salt och peppar.
Släta till ytan och täck med plast. Förvara i kyl fram till festdagen.
Hummersås
2 paket Kelda fisk- och skaldjurssoppa
4 msk chilisås
4 tsk Bong’s hummerfond på flaska
2 msk Sherry
Ljus Maizenaredning
Gör så här:
Häll soppan i en kastrull, tillsätt chilisås, fond och Sherry.
Koka upp och red den med ljus Maizenaredning till en sås.
Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Vispa upp den kalla såsen ordentligt och fördela den på assietter eller i glas.
Forma ägg av sparrismoussen och placera på såsen.
Garnera med skalade räkor och dillvippor.
Servera genast.
|