Gravad laxrulle med löjrom och ruccolahack förrätt
12 portioner
Kan förberedas 2-3 dagar innan festdagen.
12 skivor formbröd
450 gr gravad lax i tunna skivor
3 gelatinblad
3 dl crème fraiche
300 gr färskost
3 msk riven pepparrot
3 msk hackad gräslök
4 msk hackad dill
Garnering
1 påse ruccola
1 knippe gräslök
1 knippe dill
500 gr löjrom
Gör så här:
Lägg gelatinet i blöt. Blanda crème fraiche och färskost och vispa till en jämn smet.
Vispa ner pepparot, dill och gräslök i blandningen.
Lägg ut laxen i en stor rektangel på plastfolie. Rektangeln bör vara 20-50 cm stor.
Överlappa skarvarna så att de håller ihop.
Krama ur gelatinet och värm försiktigt tills det smälter.
Vispa ner gelatinet i crème fraiche-blandningen.
Bred ut blandningen över laxen och rulla ihop den som en rulltårta till en 50 cm lång rulle.
Täck hela rullen runt om i plastfolie och förvara i kyl fram till festdagen.
På festdagen
Finhacka och blanda ruccolan och gräslöken.
Rosta brödet och ta ut rundlar, i ungefär samma diameter som laxrullen.
Ta fram laxrullen och skär bort de allra yttersta ändarna.
Dela rullen i 12 lika stora bitar och lägg dem på brödrundlarna.
Garnera med dillkvistar, löjrom och ruccolahacket.
|